Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Az angol konyha (tényleges) remeke: a fishcake

2020. január 17. - KarsaT

img_6945.JPG

A fishcake egy olyan étel, amit több ország is a magáénak mond, így van ez Angliával is. Az eredeti recept sózott tengeri halból készült, ami lehetett lazac, tonhal vagy tőkehal is. Van, ahol nem forgatják meg zsemlemorzsában,  de az mindenképp közös, hogy a krumpliból és a halból gombócot készítenek, és aranyszínűre sütik.

Amerika egyik legelső szakácskönyv-írója, az angol származású Lydia Maria Child „Amerikai takarékos főzés” című 1832-ben megjelent könyvében úgy utal a fishcakere, mint „ideális reggeli”. Ugyan furcsán hangzik, de Angliában a mai napig kaphatunk a hotelekben fishcaket reggelire.

York megyében a gombóc úgy készül, hogy a halhúst beteszik két szelet előfőzött, vagy akár nyers krumpli közé és vajban sütik ki. A megye nyugati részében ugyanezt gombócba foglalják és petrezselyemmel ízesítik.

Mi most a kapros változat receptjét hoztuk el, melyhez tormaszósz is dukál! 

Hozzávalók:
- 280 gramm lazac
- 75 dkg krumpli
- fél csokor kapor
- só
- 2-3 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
A tormaszószhoz:
- 75 gramm tejföl
- 1 evőkanál tormakrém
- fél citrom leve

Elkészítés:

Elsőként megpucolom a krumplit, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Ha a krumpli kész leszűröm, összetöröm, és amíg hűl, nekiállok a halnak. Minimális mennyiségű olajat egy kisebb serpenyőben felhevítek, erre kerülnek rá a lazac-szeletek. Időnként forgatva 7-8 perc alatt készre sütöm őket, majd kisebb darabokra vágom. A kaprot felaprózom, és a lazac társaságában a krumplihoz öntöm, majd alaposan összekeverem.

A sütőt 180 fokra melegítem. 

A masszából gombócokat formázok, bepanírozom őket, és forró olajon sütöm őket 2 percig, majd fordítás után újabb két percig.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket és 15 percig sütöm.

Míg készül, gyorsan összedobom a szószt: a tejfölt, a tormát és a citromot összekeverem és a sült ,,húspogácsával" együtt tálalom.

Tipp:
A ,,krumplis halhoz" lehet keverni összevágott snidlinget is.

Ez a gyakorlatban így néz ki:

Jó étvágyat kívánunk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr4815413624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása