Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

A legegyszerűbb és legfinomabb mézeskalács

2019. november 28. - Jevus

borito.png

 

Az adventi készülődés elengedhetetlen eleme a mézeskalács. A gyúrásba, szaggatásba a legkisebbeket is be lehet vonni, élvezni fogják. Elkészítési idő (díszítés nélkül) nagyjából 2 óra, abban az esetben, ha vannak kis segítő kezek. Ha nincsenek, akkor jelentősen gyorsabban végzünk. A mézeskalács sütés után azonnal fogyasztható, nem kell hosszú napokat várnunk arra, hogy dobozba zárva megpuhuljon.

Hozzávalók:

1 kg finomliszt

20 dkg porcukor

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

3 csapott tk szódabikarbóna

1 kis üveg méz (2,5 dl)

30 dk sótlan vaj

3 tojás

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, két nagy tepsit zsírpapírral kibélelünk. Igen, valóban, ilyen gyorsan megy. Mire felmelegszik a sütő, az első mézeskalácsok már kiszaggatva pihennek a tepsin.

A lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálba tesszük és összekavarjuk. Hozzáadjuk a mézet, a puha vajat és a tojásokat. Az egészet kézzel összedolgozzuk. A tésztát nem kell pihentetni, máris lehet vele dolgozni.

A tészta harmadát, alaposan lisztezett felületen nagyjából ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Érdemes a tészta vastagságával kísérletezni: ha vékonyabbra nyújtjuk, ropogósabb kekszet kapunk, ha vastagabbra, akkor kis puha, pufi mézeskalácsokat.

Süteménykiszúróval tetszőleges formákat szaggatunk, amiket a zsírpapírral bélelt tepsibe fektetünk, egymástól távol, hiszen sütés közben megduzzadnak még. Ügyeljünk arra, hogy a tepsibe nagyjából azonos méretű darabokat tegyünk, mert a kisebbek megégnek, mire a nagyobbak megsülnek. Míg az egyik tepsiben sülnek a mézeskalácsok, addig a következő adag tésztát is kinyújtjuk, kiszaggatjuk és a mézeseket a tepsibe rakjuk.

A sütési idő nagyjából 7-10 perc, de vékonyabb mézeskalácsnál még kevesebb idő alatt is elkészülhet. Akkor van kész, ha a széle már kezd megszilárdulni, de a közepe még egy kicsit puha. Kivéve nyersnek tűnhet, de ha akkor vesszük ki a sütőből, amikor úgy tűnik, hogy szépen megsült, akkor már túlsütöttük. A puha mézeskalács titka ez: nem szabad túl sokáig sütni!

A sütőből kivéve egy percig a tepsin hagyjuk őket, hogy megszilárduljanak, majd rácsra helyezzük. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba tesszük, ahol hosszú hetekig eláll. Sütés után azonnal fogyasztható, azonnal puha. A sütikiszúró nagyságától függően 150-200 darab lesz belőle.

Mézeskalács íróka díszítéshez:

1 tojásfehérjét robotgéppel felverünk, miközben folyamatosan adagolva hozzáadunk kb 15-20 dkg átszitált porcukrot, 1 csapott evőkanál étkezési keményítőt, valamint 1 kávéskanál citromlevet. Akkor van kész az íróka, ha a tojásfehérje szépen kifehéredik, besűrűsödik és a habverőről nem folyik le. Ekkor lehet az írókát ételfestékkel színezni. Ha nagy felületet szeretnénk bevonni, akkor terülőmázat készítünk, úgy, hogy pár csepp vizet adunk a cukorral felvert tojásfehérjéhez.

Az írókát és a terülőmázat is erős zacskókba töltjük, a zacskó sarkára kis lyukat vágunk. A kis zacskókat a tenyerünkben tartva kezdődhet a díszítés. A kidíszített mézeskalácsok nagyjából egy óra alatt megszáradnak.

Ez a mézeskalács nagyon puha, ezért dekorációnak, mézeskalácsháznak, karácsonyfadísznek nem megfelelő. A legjobb felhasználási módja az evés.

Az eredeti receptek itt találhatók:

http://www.mohakonyha.hu/2011/04/mezeskalacs-iroka.html

https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/11/17/bogres-mezeskalacs-rogton-puha-rogton-sutheto/

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr6215329456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása