Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Így készül Fülöp herceg kedvenc étele: Lazacos coulibiac

2021. április 18. - KarsaT

fulop_kedvence2.png

Április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp, Edinburgh hercege.

Fülöp Korfu szigetén született 1921-ben I. Konsztantinosz, görög király unokaöccseként. Másfél éves korában családjának menekülnie kellett, így európai rokonoknál húzták meg magukat egészen addig, míg 1930-ban Angliába nem kerültek. Fülöp 18 éves volt, amikor megismerkedett harmad-unokatestvérével, az akkor 13 éves Erzsébettel, akit 1947 novemberében feleségül vett. Eközben katonai szolgálatot is teljesített, több csatában részt vett, főhadnagyi rangot is kapott.

A herceg szeretett a konyhában tevékenykedni: amikor feleségének, II. Erzsébetnek elfoglaltsága volt, Fülöp rendszeresen ment le a konyhába, hogy ellesse a szakácsok trükkjeit. Nem egyszer fordult azonban elő, hogy ő tanított valamit: Darran McGrady a királyi palota egykori séfje úgy emlékezett, hogy Fülöp herceg tanította meg neki, hogy a késes megoldás helyett hogyan lehet egy kanál segítségével meghámozni a mangót.

McGrady séf elmondása szerint a herceg egyik kedvenc étele a lazacos coulibiac volt, mely ugyan orosz étel, mégsem áll messze az angol konyha jellegzetességétől: a töltelék leveles tésztában van kisütve.

Így készült Fülöp herceg számára a lazacos coulibiac, melyhez egy finom paprikás szósz dukált:

 Hozzávalók:
- 50 gramm főtt rizs
- 1 ek. vaj
- 10 dkg gomba
- 2 főtt tojás
- 175 gramm friss lazac
- 375 g leveles tészta
- egy csapott tk. szárított tárkony
- só, bors
- 1 tojás (a kenéshez)
A szószhoz:
- 2 piros kaliforniai paprika
- 25 ml húsleves (vagy ugyanennyi víz és só/ételízesítő)

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr4716504484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.04.19. 09:26:24

Na ezt mindenképpen ki fogom próbálni. Nagyon finomnak néz ki.

Amúgy a szósz, amit csináltál hozzá, tulajdonképpen egy ajvár, csak éppen pritaminból :)

Egy picit utánanéztem, az eredeti kulebjaka (кулебя́ка) szó egy általános töltött pitét jelent. Amit emlékeim szerint Moszkvában egyszerűen pirognak hívnak, és akár édes dolgokkal is töltik. Angol nyelvterületen inkább hallal töltik, de pl. a magyar receptek között sok a káposztás. Talán a pot pie-hoz lehetne hasonlítani.

TrökkösBélabá 2021.04.19. 09:26:33

Azt a serpenyőt esetleg el lehetett volna mosni előtte. Amúgy sütném

KarsaT 2021.04.19. 09:32:24

@TrökkösBélabá: Szerencse, hogy a saját serpenyődben készítheted, ha nekiállsz :)
(Azt elismerem, hogy lassan kidobásra érett a serpenyőm, van már vagy tízéves, és nagyon beleég már minden, képtelenség lekaparni róla).

várom a levelet 2021.04.19. 12:32:39

mert különbem Erzsébet főzött

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.05.08. 16:10:08

Megcsináltam, nagyon finom lett! Mind a három gyerekem ette, pedig vannak ott finnyásságok. Köszi a receptet.

Tipp: a videón az alja egy picit nyersnek tűnt, úgyhogy úgy sütöttem, hogy együtt melegítettem a sütővel, 20 perc körül megfordítottam, utána kapott még negyed órát a másik oldala.
Persze vigyázni kell, az egyik batyu (hármat csináltam egyszerre) kicsit kihasadt.

Ja és a vajjal is vigyázni kell, jól lecsöpögtetni a gombát, jut bele így is épp elég, nem lesz száraz.

A tojásnak meg épp elég 9 perc - nem jó, ha túl kemény. Persze a sárgája se folyjon nyilván.
süti beállítások módosítása