Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Otthoni oktatás Angliában

2020. május 11. - KarsaT

96712898_3066638856737045_4525275403895439360_n.png

A koronavírus minden országban átírta az oktatás eleddig megszokott rendjét. A magyarországi iskolabezárások után egy héttel Angliában is áttértek az otthoni oktatásra.

A távtanítást természetesen az iskolák szervezték meg, ám az állam is ad segítséget. A Kormány honlapján tantárgyanként találhatóak információk arról, hogy hogyan, milyen segítséggel érdemes tanítani otthon a gyerekeket. Többek közt azt is listázzák, hogy milyen kiadók szálltak be az online oktatásba, s nyújthatnak segítséget az olvasás, matematika és tudományok elsajátítására otthoni körülmények között.

Az iskolák bízván abban, hogy a szülők tudnak segíteni gyermekeiknek, már a lezárások elején küldtek tanulócsomagot, amivel otthon is lehet haladni. A hivatalos tanács szerint a gyerekeknek napi három óránál több gyakorlásra nincs szükségük, hisz nem a földrajz házi feladatra fognak emlékezni, hanem a körülményekre, ahogyan a házi feladat elkészült. Arra kérték a szülőket, hogy olyan környezetet alakítsanak ki gyermekeiknek, amiben a tanulás könnyed, nem nyomasztó.

A BBC összeszedett pár tanácsot számukra, amelyekkel könnyebbé tehetik saját és gyermekeik életét az otthoni tanulás alatt:

  • Alakítsunk ki egy rutint. Ha lehetséges – ajánlja a BBC – a gyerekeket ébresszük fel úgy, hogy reggel fél 9-re öltözzenek fel, és reggelizzenek meg, mert ha az iskola újra nyit, nem fogja váratlanul érni őket a korai kelés.
  • Órarend kialakítása. Azt javasolják, hogy a tanulás minden nap ugyanabban az időpontban legyen, így a gyerekek tudják, hogy ha vége a napi gyakorlásnak, onnantól játszhatnak.
  • Több dolgot gyakoroljanak. Nagyon fontos, hogy ne essen ki a gyerek se a matematikából, se az írásból, se az olvasásból, úgyhogy nagyon fontos, hogy ezt a hármat minden nap gyakorolja.

Otthoni oktatás a gyakorlatban

Maga az oktatás menete iskolánként változó, így megkérdeztük a birminghami szülőket arról, hogy náluk hogyan zajlik a tanítás, mennyi segítséget kapnak, s azt is, hogy ők és a gyerekek hogy bírják az otthoni oktatást.

Az iskolák általában egy applikáción keresztül tartják a kapcsolatot a szülőkkel, és szinte minden szülő úgy nyilatkozott, hogy a tanárok mind rendkívül segítőkészek. Néhány iskola vasfegyelemmel indított, így kérvényezni kellett, hogy ne adjanak annyi feladatot, mintha a gyerekek iskolában lennének, hiszen lehetetlen megoldani őket. Sok oktatási intézmény lazábban veszi most az oktatást, ám van olyan is, amelyik naponta tölti fel az aznapi oktatóvideókat és a kérdéseket, melyeket aznap vissza kell küldeni a tanároknak.

A Birminghamben és a Coventryben lévő magyar tanodák szintén videókat töltenek fel történelemről, zenéről, kertészkedésről, így mutatván a gyerekeknek érdekességeket a világról.

A zeneoktatást nehezíti, hogy nem minden gyereknek van otthon hangszere, és akinek van azoknak a helyzetét is nehezíti, hogy az interneten csúszással megy át a hang, illetve a finom zenei hangok át sem mennek. Előny azonban, hogy azok, akiknek van otthon hangszere sokkal többet tudnak gyakorolni akár egyedül is.

sharon-mccutcheon-x28n9kpqasg-unsplash.jpg

Így élik meg a szülők az otthoni oktatást

Van olyan szülő, aki szerint elég lenne az alaptantárgyakat oktatni otthon, de sokan vannak, akik teljesen meg vannak elégedve. Többen aggódnak saját és más szülők pedagógiai képességei miatt, és bizonytalanok, hogy hosszútávon jó-e a gyerekeknek, ha tőlük tanulnak.

Több szülő a helyzettől függetlenül is kénytelen dolgozni járni, vagy otthonról dolgoznak mindketten továbbra is nyolc órában, így képtelenek megoldani a gyerekekkel való foglalkozást.

Közös vonás volt a válaszokban, hogy a szülők lelkiismeret-furdalást éreznek, amiért nem a nap 24 órában foglalkoznak a gyerekekkel, s összességében úgy érzik, hogy ők nehezebben bírják a bezártságot, mint csemetéik.

És a gyerekek?

A legtöbb gyereknek nagyon hiányoznak a barátai az iskolából, és a tanodákból, továbbá a különböző programok, szülinapok, állatkertek, egyéb már beígért mókák. A kicsik egyre nehezebben viselik azt, hogy csak szüleik és testvéreik társaságában vannak, így a négy fal közt töltött programok egyre unalmasabbak számukra. Több szülő most ruház be biciklire, s viszi ki a gyerekeket elhagyott mezőkre elsajátítani a kerekezés csínját-bínját, úgyhogy kalandok most is érik a gyerekeket, legfeljebb nem annyira izgalmasak, mint ezelőtt.

Több szülő gond és munka nélkül lehet otthon, hiszen a fizetésüket ugyanúgy kapják (erről a következő bejegyzésünkben olvashattok majd) s a családok mind nagyon hálásak a több időért, amit együtt tölthetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr415680160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.05.12. 10:29:13

4.5 éves múlt a fiam, és bár a craft és matek gázok egyszerűen mennek, órákat szenvedünk az írással . Miközben Google classroomon már látom , hol járnak az osztálytársak , és mondatokat írnak . Igaz , jó részük nekik bár majdnem 6 éves . A fonetika sem egyszerű . Ráadásul ugye elvileg júniustól neki jár mennie kell .
süti beállítások módosítása