Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Az angolok szilvesztere és újévi szokásai

2019. december 31. - KarsaT

ujev_anglia.jpg

Mintha csak tegnap lett volna, hogy megkondultak a tévében a Big Ben harangjai és mi másodjára koccintottunk az új, 2019-es évre – hiszen 11 órakor is kell, mert Magyarországon akkor van éjfél.

Akárcsak a karácsonynak, az angolok a szilveszter éjszakájának is megadják a módját. Ezrek vonulnak ki közterekre, hogy megnézzék az éjféli tűzijátékot. Londonban 2004 óta limitáltak a helyek, hiszen nem bírnák el a Temze-menti terek azt az embertömeget, amely élvezni akarja a mulatságot.

Amint megkondulnak a Big Ben harangjai, indul a 12 perces tűzijáték, és kezdetét veszi az Újévi Parádé. Az első ilyen esemény 1987-ben volt, ami azért jött létre, hogy pénzt gyűjtsenek a helyi jótékonysági szervezeteknek, ám mára egy hatalmas bulivá nőtte ki magát, amelyre – akárcsak a tűzijátékra – jeggyel lehet bejutni.

Az új év első perceiben hagyományosan elhangzik az Auld Lang Syne, amit mi leginkább ballagó diákok dalaként ismerünk.

A szöveget egy skót író, Robert Burns írta 1788-ban, de csak a szerző halála után zenésítették meg, s tett szert nemzetközi sikerre. Ugyan az ismert dallamok szövegének számos változata van, a dal általánosságban a barátságról és az egyesülésről szól, s az idő múlásáról. Ezt az eredeti szöveg is alátámasztja, ugyanis az ,,auld lang syne” kifejezés szó szerint annyit tesz, mint ,,hosszú idő óta”.

A dal utolsó versszaka arra hívja fel a figyelmet, hogy a kezünket tegyük keresztbe, amit általában az emberek meg is csinálnak, ám a szokás és az illem azt diktálja, hogy csak akkor tegye meg az ember ezt a gesztust, ha már elhangzott ez a sor.

Újévi hagyományok

Angol kollégáim között rákérdeztem pár újévi hagyományra, és nehezen tudtak felidézni párat. Egyikük azt a szokást tartja, mely szerint a ház legfiatalabb férfi tagjának a hátsó ajtótól a ház körül el kell futni az első ajtóig, s ott bemenni, így szerencsét hozván a családra. Állítása szerint náluk működik a dolog, nem panaszkodnak.

Skóciában és Észak-Angliában is hasonló a szokás, ami a házba lépést illeti, ám ott nem kell körbefutni az épületet, hanem aki újév napján elsőként lép be a házba, ő lesz az, aki szerencsét hoz. Ez az ember nem tartózkodhat a házban éjfélkor, és ajánlott, hogy az első belépő magas, sötét hajú férfi legyen, mert a nők és a gyér hajú férfiak az Egyesült Királyság bizonyos részein nem számítanak szerencsésnek. A házba elsőként belépőnek ildomos ajándékot is vinnie, például egy pénzérmét, hogy jól alakuljanak a család anyagi dolgai az évben, kenyeret, hogy étel is legyen, sót, hogy íze is legyen az életnek, és italt a boldogsághoz.

Az éjféli csók szokása is angol gyökerekhez vezet vissza. Általában nyilvánvalóan párok között csattan el ez a bizonyos csók, ám sokak szerint, ha nem a párunk kapja azt, akkor a választott személlyel leszünk egész évben. Ha párok csókolják meg egymást, a szerelmük kitartóan erős lesz az év során.

Sok helyütt – nem csak Angliában, hanem Európa-szerte – maszkot viselnek szilveszterkor, ami a múlt év szellemeinek szimbóluma, mely éjfélkor lekerül, s a maszk alatti szájra kerül a csók.

Walesben a halloween-hoz hasonlatos szokás terjedt el: a gyerekek újévkor a házakat járva kívánnak boldog új évet, s kapnak érte apró ajándékokat.

Természetesen a tűz nem csak Londonban játszik szerepet az év első perceiben, hanem az Egyesült Királyság számos pontján, kiváltképp az Aberdeen megyei Stonehavenben, ahol egy százéves hagyománynak hódolva tűzlabda parádét szerveznek, ami egyfajta tisztulási rituálé, így égetvén el az előző év rossz szellemeit.

ujev_anglia2.jpg

Yorkshireben egy mondókával kísérik az új évet jelző harangszót: ,,Fekete nyulak, fekete nyulak, fekete nyulak, az óra 12-t mutat, fehér nyulak, fehér nyulak, fehér nyulak”. Ez esetben a színek szimbólumok, a régi rossz, a fekete, a fehér a jó, az új.

Ezek hát a legismertebb szerencsét hozó hagyományok, s szüksége is lesz ezekre az angoloknak a Brexit után.

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr415377656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2020.01.01. 10:19:26

a kortárs szokás meg az, hogy esetleg beöltöznek valamilyen stlusba a partihoz, aztán meg bebasznak kegyetlen, mint a szamár.

Szaktanár 2020.01.01. 11:56:06

@paráznabillegető: az inkább egy átlagos szombat este.

Örömhernyó 2020.01.01. 15:48:05

@paráznabillegető: Emlékeim szerint időjárástól függetlenül miniszoknyába tuszkolják magukat a vízibivaly méretű lányok, asszonyok is és lépcsőn, útpadkán ülve vagy közlekedési táblát ölelve ordítanak, okádnak stb. A fiatal férfiak meg hasonló állapotban izmoznak az utcán. Ez volt a britek násztánca, amikor ott jártam. Persze másnap simán beteget jelentenek a munkahelyükön. Mert a bebaszcsizás és a másnaposság is betegség. Talán nem véletlen, hogy arrafelé jelentek meg a saria őrjáratok, amik az erkölcstelen viselkedést, iszákosságot akarták visszaszorítani.

paráznabillegető 2020.01.01. 15:42:16

@Szaktanár: mivel többen is beöltöznek, így nem átlagos. de ennyi a különbség csak valóban. :)

@Örömhernyó: hozzászólásod nagyrészt megfelel a valóságnak (pl azért nem mindegyik vizibivaly), kivéve a vége. honnan vetted ezt az eszement hülyeséget, hogy saria őrjárat? normális???

Killary Fucking Clingon 2020.01.01. 15:55:27

Nyugi az angolok sokkal boldogabbak lesznek a brexit után. Nagy makjuk van, visszakapták az országukat.

Killary Fucking Clingon 2020.01.01. 15:57:46

@paráznabillegető: tényleg van volt, ami a pofátlanság netovábbja a retkes bevándorolt muszlim sopredek részéről. Lutonban és Birminghamben is találkoztam a jelenséggel.

Örömhernyó 2020.01.01. 16:19:28

@paráznabillegető: Lutonban, Birminghamben és Londonban volt ilyen saria őrjárat vagz muslim patrol. Aztán Lutonban erre válaszul volt keresztény őrjárat is...

huffingtonpost.co.uk/2016/01/25/britain-first-luton-march-condemned_n_9067474.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS50dy8&guce_referrer_sig=AQAAANwQNpEeoJHEkbsecG1pLmHQ70OPY796-oJP-pFn5hpeJ6HqF_RlpvZcd8J98QV932b80gwJiIP1-LsPCDMCYBEeoEsylSj-a8bZrABkSIV-uKg9v3GIxFyc6VYsrGetOQXJd69bnrpIdeIYOi6FLLYKjf-uka-pu-MCchs-7_x0

paráznabillegető 2020.01.01. 16:28:18

@Killary Fucking Clingon: @Örömhernyó: hm, és miért használtok mindketten múltidőt?
mellesleg london és birmongham nem éppen a legjobb helyek élni. hacsak nem vagy miliomos... de akkor sem, sőt akkor különösen nem.

midnight coder 2020.01.01. 17:56:37

@Örömhernyó: "Talán nem véletlen, hogy arrafelé jelentek meg a saria őrjáratok, amik az erkölcstelen viselkedést, iszákosságot akarták visszaszorítani. "
Valóban nem véletlen, azért van mert a hülye britek és általában európaiak nem úgy fogadják a határon a polgárokat hogy itt egy katona kenyérrel, paprikával és szalonnával, hamm bekapja vagy kinn marad.

erkölcsi hulla 2020.01.02. 07:33:06

@midnight coder: Mit bizonyít, ha bekapja? Onnantól hithű keresztény érzelműnek számít? Vagy figyelembe véve hogy a kecskebaszók koránja engedélyezi hogy bármit hazudhatnak, amíg kisebbségben vannak, csak hogy alkalom adtán miután megerősödnek megöljék a hitetleneket, az ég világon semmit sem bizonyít?

Alick 2020.01.02. 11:27:40

@midnight coder: @erkölcsi hulla: Egy év meló hizlaldában azért eléggé bevállalós megmérettetés fehér embernek is. :)

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2020.01.02. 14:31:17

"Ezek hát a legismertebb szerencsét hozó hagyományok"
Erről eszembe jut az egyszeri bácsika, aki a Mercédesze orrán a hűtőrácsot díszítve lópatkóval jár. Kérdezik tőle, hogy "Maga babonás?" - mire a bácsika: "Én? Dehogy! De a lópatkó attól még szerencsét hoz!" :D
süti beállítások módosítása