Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Guy Fawkes-nap: avagy november eleji tűzijáték Angliában

2019. november 04. - Jevus

 fireworks.jpg

Forrás: timeout.com

A történet a 17. századra nyúlik vissza. A protestáns I. Jakab (1603-1625) trónra jutásától azt várták a katolikus alattvalók, hogy az I. Erzsébet alatt tapasztalt vallási megkülönböztetés enyhülni fog. Ebben csalódniuk kellett, ezért 1604-ben a katolikus Robert Catesby egy király elleni merényletet tervezett. Ez „lőporos-merénylet” néven került be a történelemkönyvekbe. Az összeesküvők célja az volt, hogy 1605. november 5-én, a parlamenti nyitónapon felrobbantják a Parlamentet az ott tartózkodó királlyal, 150 főnyi anglikán püspökkel, valamint a parlament képviselőivel együtt. A terv része volt, hogy elrabolják a király nyolcéves lányát, Erzsébetet, akit majd katolikus uralkodóként ültetnek a trónra. Az összeesküvés szellemi atyja Catesby volt, ám az utókor mégis Guy Fawkes nevét őrizte meg, aki a robbantás megtervezésével és kivitelezésével lett megbízva, mivel komoly tapasztalata volt a robbanóanyagok kezelése terén.

fawkes.jpg

Forrás: telegraph.co.uk

Guy Fawkes anglikán családba született, de anyai ágon voltak katolikus rokonai. Amikor édesapja meghalt, édesanyja egy katolikushoz, Dennis Baynbrigge-hez ment feleségül. A családi környezet, illetve iskolái terelhették Fawkes-t a katolicizmus felé. Egyesek szerint egyenesen fanatikus volt, amit az is bizonyít, hogy az apjától örökölt birtokait eladta, hogy fedezni tudja költségeit a németalföldi szabadságharcban (1568-1648), hogy a katolikus spanyolok mellett harcolhasson. Több, mint 10 éves katonai szolgálat után csatlakozott az összeesküvőkhöz. A tervek szerint az ő feladata lett volna meggyújtani a kanócot, felrobbantani a Parlamentet, majd a Temzén át elmenekülni. A terv végrehajtásához kibéreltek a Lordok Háza alatt egy raktárhelyiséget, ahol 36 lőporos hordót rejtettek el. Ebben a pincében várta november 4. éjszaka óta Fawkes, hogy eljöjjön az idő, amikor meggyújthatja a kanócot. Mai kutatások szerint a 36 puskaporos hordó huszonötször volt több a szükségesnél, így nem csak a Parlament robbant volna fel, hanem 200 méteres körzetben lévő épületek is, köztük a Westminster apátság, valamint 500 méteren belül a házak tetőszerkezete is megsérült volna.

osszeeskuvok2.jpg

Forrás: britannica.com

A „lőporos-összeesküvést” azonban leleplezték. Az összeesküvők valamelyike aggódhatott, hiszen a parlamentben katolikus képviselők is ültek, ezért William Parkernek, Monteagle 4. bárójának egy névtelen figyelmeztető levelet írt, hogy november 5-én maradjon távol a parlamenttől, mert azt veszély fenyegeti. A báró ezt a levelet először figyelmen kívül hagyta, ám később mégis jelentette. A parlamentet átfésülték és a Lordok Háza alatt megtalálták Guy Fawkes-t, akit elfogtak. Amikor megkezdték a vallatását, John Jonhsonként mutatkozott be és semmilyen információt nem adott ki a merénylettel kapcsolatban. A korabeli törvényeknek megfelelően a kínvallatást a királynak írásban kellett engedélyeznie. Ezt I. Jakab király meg is tette, elrendelve, hogy a kínzás kezdetben enyhe legyen, majd fokozatosan haladjon az elviselhetetlen felé. A király maga fogalmazott meg kérdéseket Fawkes számára, amelyekre választ várt. A többnapos kínzás hatására bevallotta a bűneit és öt társát is feladta.

Ő volt az egyetlen, akit november 5-én letartóztattak. A többi merénylő Catesby vezetésével a west-midlands-i Holbeche Házban húzta meg magát. Az épületbe jelentős mennyiségű fegyvert és lőport is magukkal vittek, amelyek azonban az esőben benedvesedtek. Az összeesküvők a tűzhöz közel húzva akarták megszárítani a lőport, amely felrobbant. A robbanásban az embereken kívül az épület is jelentősen megsérült. Ezzel felhívták magukra a figyelmet és másnap a seriff az embereivel körülvette a házat. Amikor Catesby két társával megpróbált kitörni az épületből, lelőtték őket. Ezzel elkerülték a hazaárulókra váró szörnyű kivégzést. Holttesteiket lefejezték, a fejeket a Parlamentnél kiállították.

Az összeesküvők közül még heten kerültek börtönbe, de ők elkerülték Fawkes szenvedéseit, mivel a merénylet részletei és a résztvevők neve is ismert volt, így nem volt szükség további kínvallatásra. A rabok ellen 1606 januárjában megindultak a tárgyalások. Mindannyiukat bűnösnek találták felségárulás vétkével és a korban szokásos büntetést szabták ki rájuk, vagyis ló után kötve vonszolták el őket az akasztófáig, szemük láttára elégették levágott nemi szerveiket, felvágták a hasukat, kibelezték, lefejezték, majd felnégyelték őket. A tudósok szerint a hasi felmetszéssel még 24-48 óráig is életben maradhattak az elítéltek, de mivel a tömeg azonnali látványosságot akart, így rendszerint nem vártak addig, hanem még aznap felakasztották őket. Az ítélet szerint Fawkes-nak végig kellett néznie társai szenvedését, mielőtt ő is átesett volna rajtuk. Mire rá került a sor, a kínzástól legyengülve már csak nehezen tudott felmászni a létrán az akasztáshoz, de sikerült összegyűjtenie az erejét és leugrott. Az ugrás során eltörte a nyakát, meghalt, így megszabadult a rá váró kínszenvedésektől. Testét felnégyelték és az ország négy pontján állították ki elrettentésképpen. 

kivegzes.jpg

Forrás: Britannica.com

Még 1605-ben elrendelték, hogy november 5-én máglyagyújtással emlékezzenek meg a király megmeneküléséről. Azóta minden évben megünneplik tűzgyújtással (majd később tűzijátékkal) és bábuk elégetésével ezt a napot. A harsány ruhába öltöztetett bábukat, amiket „guy”-nak neveztek, hagyományosan gyerekek készítettek. Innen ered az angol „guy” szó, ami ma srácot jelent, de korábban harsányan öltözködött, furcsa embert értettek alatta. Az évek során gyakran előfordult, hogy népszerűtlen emberekről készült bábukat égettek el, így pl. Margaret Thatcherét.

bonfire.jpg

Forrás: scotsman.com

Egészen 1959-ig illegális volt nem megünnepelni ezt a napot. Mára az ünnep katolikus-ellenessége, valamint eredeti jelentése is elhomályosult, inkább csak egy jó alkalom a közös tűzgyújtásra, tűzijátékra.

Guy Fawkes nevét nem csak a november 5-i ünnep őrzi, hanem a Galápagos-szigetek két kis lakatlan szigete is (Isla Guy Fawkes), valamint a Tower egyik terme, ahol fogva tartották.

A napnak megvan a tradicionális desszertje is, a Parkin torta. Ez egy sötét színű, ragacsos sütemény, amely zabpelyhet, melaszt és gyömbért tartalmaz.

parkin_cake.jpg

Forrás: asdagoodliving.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr815288942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása