Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Advent Angliában - Hogyan készülnek a karácsonyra az angolok?

2019. december 07. - KarsaT

img_6834.JPG

Advent a várakozás és készülődés időszaka, azon várakozásé amikor Jézus második eljövetelét (latinul adventus, azaz Krisztus második eljövetele) várjuk.

A hithű katolikusok elmehetnek templomaikba advent első vasárnapján. Ilyenkor kezdik el dekorálni házaikat az angolok otthonaikban, iskolákban és irodákban – noha az utcán már jóval előtte, november közepén megjelennek a karácsonyi fények, melyek bekapcsolása külön program és érdekesség.

Londonban a Trafalgar téri hatalmas fenyőfa minden évben a norvégok ajándéka annak hálájául, hogy az angolok támogatták őket a második világháború során.

Angliában az adventi gyertyagyújtás ugyan inkább a templomokra korlátozódik, ugyanúgy működik, mint ahogy nálunk ismeretes: advent vasárnapjain eggyel több és több gyertyát gyújtanak meg a koszorún.

Az emberek régebben nagy hangsúlyt fektettek a meditálásra adventkor, mely négy fő témára épült: halál, ítélet, menny, és pokol. A templomok nem viszik túlzásba a dekorálást, ám a lila színt a 13. századtól kezdve a mai napig használják a díszítés során. Virágok helyett főleg az örökzöld növények dominálnak, mely azt jelképezi, hogy a decemberi sötétségben és hidegben is meg kell találni a jót, a szépet. Habár a templomok igyekeznek a karácsonyi énekeket karácsony estéig eltolni, reménykedő imák már az adventi időszakban elhangzanak a templomokban.

 Az adventi gyertyagyújtás az északi országokból jött be Angliába, s több szokással ellentétben a mai napig kitart. Ma már elfeledett tradíció Anglia északi részén egy kis Jézus és Mária bábu körbehordozása a településeken. A babákat körbehordozó szegény asszonyok egy félpennyst vártak a látogatásért, s akihez nem kopogtak be, rettegett, hogy rossz szerencsét hoz rájuk a kis Jézus és Mária elmaradt látogatása. 

Magát az adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, német protestáns pap vezette be a köztudatba. Akkoriban még négy nagy gyertya és 19 kis mécses volt a koszorún, ám mára ebből a négy nagy gyertya maradt meg. Van, aki ötödik, fehér gyertyát is tesz a koszorúra, s karácsony estéjén gyújtja meg azt.

Az adventi kalendáriumnak Angliában is van hagyománya: gyerekeknek kapható a klasszikus, csokis kalendárium, míg felnőttek az ablakokat nyitogatva klasszikusan karácsonyi jeleneteket csodálhatnak meg, ám ma már kaphatóak különböző kalendáriumok az ablakok mögött kozmetikumokkal, vagy italokkal.

 advent_calendar.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr6515334218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása