Április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp, Edinburgh hercege.
Fülöp Korfu szigetén született 1921-ben I. Konsztantinosz, görög király unokaöccseként. Másfél éves korában családjának menekülnie kellett, így európai rokonoknál húzták meg magukat egészen addig, míg 1930-ban Angliába nem kerültek. Fülöp 18 éves volt, amikor megismerkedett harmad-unokatestvérével, az akkor 13 éves Erzsébettel, akit 1947 novemberében feleségül vett. Eközben katonai szolgálatot is teljesített, több csatában részt vett, főhadnagyi rangot is kapott.
A herceg szeretett a konyhában tevékenykedni: amikor feleségének, II. Erzsébetnek elfoglaltsága volt, Fülöp rendszeresen ment le a konyhába, hogy ellesse a szakácsok trükkjeit. Nem egyszer fordult azonban elő, hogy ő tanított valamit: Darran McGrady a királyi palota egykori séfje úgy emlékezett, hogy Fülöp herceg tanította meg neki, hogy a késes megoldás helyett hogyan lehet egy kanál segítségével meghámozni a mangót.
McGrady séf elmondása szerint a herceg egyik kedvenc étele a lazacos coulibiac volt, mely ugyan orosz étel, mégsem áll messze az angol konyha jellegzetességétől: a töltelék leveles tésztában van kisütve.
Így készült Fülöp herceg számára a lazacos coulibiac, melyhez egy finom paprikás szósz dukált:
Hozzávalók:
- 50 gramm főtt rizs
- 1 ek. vaj
- 10 dkg gomba
- 2 főtt tojás
- 175 gramm friss lazac
- 375 g leveles tészta
- egy csapott tk. szárított tárkony
- só, bors
- 1 tojás (a kenéshez)
A szószhoz:
- 2 piros kaliforniai paprika
- 25 ml húsleves (vagy ugyanennyi víz és só/ételízesítő)