Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Megnéztük a Downton Abbey-t

2019. szeptember 25. - KarsaT

da.jpg

A Downton Abbey egy hat évadból álló széria, melynek még maga Erzsébet királynő is nagy rajongója. Most a sorozat sikerén felbuzdulva, filmet is készítettek az arisztokraták és szolgáik kalandjaiból.

Az ikonikus épület, ami az epizódok során megjelenik, a valóságban is létezik, mégpedig a West Berkshire-i Newburyban. A Highclere Castle-t a mai napig is lakják, a Carnavon család birtokában áll 1679 óta. Ugyan a kastély hatalmas, a forgatás szempontjából mégsem volt alkalmas mindenre, így a szolgák helyiségeihez sem, ezért egy londoni stúdióban építették fel azokat a helyszíneket, ahol a szolgák serénykednek. Hálószobából rengeteg van a kastélyban, de csak egyet használtak minden egyes hálószobás jelenetre, így rengetegszer át kellett rendezni a díszletet, hogy a megfelelő szereplő szobájaként funkcionáljon. A díszlettervező egy interjúban fel is hívta a figyelmet arra, hogy ha jól megnézzük, a kilátás minden egyes szobából ugyanaz.

Az Edith-et játszó Laura Carmichael a sorozat kezdete előtt egy háziorvosi rendelőben dolgozott recepciósként, sőt, elsőre el sem akarta fogadni a szerepet, ám az ügynökre rábeszélte, hisz még ha kicsi szerep is, csak jobb feltűnni egy sorozatban, mint egy háziorvosi rendelőben dekkolni!

Az özvegy grófnét alakító Maggie Smith így emlékezett vissza a sorozatra: ,,már miért nézném?! Mindig azokat a dolgokat keresném, amiket másképp csinálnék”.

Az egészestés film 123 perces, s azt láthatjuk benne, hogyan zajlik egy királyi látogatás a kastélyban. A vizit mindenki életére más hatással van, hisz a királyi család saját személyzettel érkezik, ami igencsak bezavar a kastély állandó dolgozóinak életébe. Az özvegy grófné számára is tartogat meglepetéseket ez a különleges találkozás, hiszen rég nem látott ismerőssel fut össze a királyné rokonságából.

E látogatásnak mai fejjel nehezen átérezhető a jelentősége, ám a 20. században V. György király ténylegesen legendássá vált, mert ő volt az, aki megmentette a királyságot attól, hogy több más nemzethez hasonlóan megbukjon.

V. György és felesége egyébként 1912-ben valójában megszálltak egy kastélyban, mégpedig a yorkshire-i Wentworth Woodhouse nevűben, ahol Fitzwilliam gróf látta őket vendégül. E nemesi kúria elég nagy volt ahhoz, hogy a királyi pár és kísérete méltó vendéglátásban részesülhessen.

wentworth_woodhouse.jpg

Wentworth Woodhouse, ahol a király pár is megszállt 1912-ben

A film díszlete és látványvilága csodálatos, épp úgy, ahogy a sorozatban megszokhattuk. A ruhák sem változtak, és a film is a megszokott tempóban halad, bár kevésbé drámai, és több romantika van benne, mint amit a szériában láthattunk.

Annak ajánljuk, aki kíváncsian nézi az angol arisztokraták életét, s annak, aki egy Downton Abbey rajongót kísér el. Egyikőjük sem fog csalódni, sőt, a Downton rajongók sem!

Értékelés:

Downton-rajongó nézőnk: 9

Downtont nem ismerő nézőnk: 8

 

És íme a kedvcsináló trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr7415158478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása