Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

A születésnapos Erzsébet királynő kedvenc süteménye

2021. június 11. - KarsaT

torta2.jpg

Erzsébet királynő élete különleges - többek között azért is, mert nem egy, hanem két születésnapot ünnepel. Az 1926. áprilisában született uralkodó júniusban tartja hivatalos születésnapját. Ennek története egészen 1748-ig nyúlik vissza, amikor II. György úgy határozott, hogy túl hideg van novemberben, amikor a születésnapját ünneplik, így áttette nyárra az ünnepet, hogy szép időben lehessen parádézni és ünnepelni.

A Palota dolgozói azt mondják, hogy Erzsébet királynő nem nagyétkű, ám vannak kedvencei, a sütemények közül pedig a csokoládés keksztortáért rajong. Készítsétek el Ti is a születésnapos királynő kedvencét!

Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához)

- 320 gramm keksz (háztartási, zabkeksz, vagy akár Albert keksz)

- 5 evőkanál vaj

- 120 gramm porcukor

- 160 gramm tejcsokoládé

-  1 tojás

- 400 gramm étcsokoládé (vagy 120 gramm kókuszzsír és 120 gramm Holland kakaópor)

- vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Egy lábasban felteszek vizet melegedni, és ráteszek egy kisebb lábast úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe.

Egy kevés vajjal kikenem a tortaformát ügyelve arra, hogy a legkisebb zugokba is jusson a vajból.

A kekszeket nagyjából mandula nagyságúra tördelem.

A puha vajat krémessé keverem a porcukorral.

Ezalatt a víz el kellett, hogy kezdjen gőzölögni, úgyhogy a felső lábasba tördelek 160 gramm tejcsokoládét. (Az eredeti recept szerint étcsokoládét, de szerintem túl durva, ha kívül-belül étcsoki van, viszont aki töményen szereti, bátran használjon étcsokoládét!) Ha felolvadt, hozzáöntöm a vajas-porcukros krémet, és hozzáadok egy felvert tojást. Alaposan elkeverem, és leveszem a gőzről.

Hozzákeverem az összetördelt kekszekhez, majd ezt szépen beleegyengetem a kivajazott formába, és letakarva hűtőbe teszem legalább 3 órára.

Ez idő elteltével már csak a mázat kell megcsinálnunk hozzá!

A fentiekhez hasonló módszerrel étcsokoládét olvasztok (vagy kókuszzsírt, és belekeverem a keserű kakaóport). Picit hagyom hűlni, de csak éppen hogy, majd ráöntöm a tortára. Szépen végig fog csorogni az oldalán a csoki! Visszateszem a hűtőbe egy félórára, és tálalom.

Alább láthatjátok videón, hogy hogyan készül ez a finomság! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1316589570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása