Birminghamből Magyarul

Birminghamből Magyarul

Így készül a tökéletes szalagos fánk

2020. február 25. - Jevus

dscn0030.JPG

A lengyel néphagyomány szerint, aki farasangkor nem fogyaszt fánkot, az egy évig boldogtalan lesz. Nem éri meg kockáztani, ma még lehet fánkot sütni! A fánk Magyarországon is a farsangi időszak kedvelt eledele. Rengeteg népszokás és hiedelem köthető hozzá. A lányos hához háztűznézőbe érkező legényt fánkkal kínálták. Ha a lány megfelezte a fánkot a legénnyel, akkor viszonozta a legény szerelmét. A szalagos fánk közepén végigfutó szalag maga is a jegygyűrűt jelképezi. Hogyan készül a tökéletes szalagos fánk?

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

8 g szárított élesztő, vagy 3 dkg friss élesztő

3-3,5 dl langyos tej, amennyit a liszt felvesz

4 ek cukor

4 tojás sárgája

8 g só

8 dkg olvasztott vaj

Sütéshez: olaj

 

Elkészítés:

A friss élesztőt egy kevés langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha szárított élesztőt használunk, azt nem kell felfuttatni, csak a langyos tejben elkeverni. A többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk. A tésztát meleg helyen, kiolajozott tálban nagyjából 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva kb fél órát kelesztjük.

Közben egy nagyobb lábasban, vagy magas falú serpenyőben 170 fokra melegítjük az olajat. A lábasban kb. 3-4 cm magasan álljon az olaj. A fánkokat egyesével az olajba tesszük. Minden fánk tetején az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, ez a fele kerül először az olajba. Az edényt fedővel letakarjuk és a fánkokat nagyjából másfél percig sütjük. Közben a fánkok a forró olajban alaposan megkelnek, ezért fontos, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok fánkot az olajba. Amikor a lyukas oldala megbarnult, a fánkokat megfordítjuk és még másfél percig sütjük, ezúttal már a fedő nélkül. A forró fánkokat papírtörlővel borított tányéron lecsöpögtetjük.

Porcukorral megszórva és lekvárral tálaljuk. Frissen, melegen az igazi, de ha másnapra is marad belőle, akkor forró sütőben pár perc alatt átmelegítve fogyasztjuk.

87064907_212504806579294_6950707864751046656_n.jpg

Mi a titka a finom, mutatós szalagos fánknak? A legfontosabb, hogy a tésztát alaposan dolgozzuk ki és kelesszük meg (de semmiképpen ne hagyjuk túlkelni!). Az alulkelesztett tészta nem elég levegős, túl sok olajat szív magába, a közepe nyers marad. Szintén nagyon fontos, hogy az olaj ne legyen se túl hideg, se túl forró. Az első esetben a fánk túl sok olajat szív magába, a második esetben kívül megég, belül nyers marad.

A kimaradt tojásferhéjét le lehet fagyasztani, vagy fel lehet használni madártej készítéséhez.

Jó étvágyat!

 

Az eredeti recept itt olvasható: https://www.limarapeksege.com/2009/01/szalagos-farsangi-fank.html

A bejegyzés trackback címe:

https://birminghambolmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr5315490850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása