A lengyel néphagyomány szerint, aki farasangkor nem fogyaszt fánkot, az egy évig boldogtalan lesz. Nem éri meg kockáztani, ma még lehet fánkot sütni! A fánk Magyarországon is a farsangi időszak kedvelt eledele. Rengeteg népszokás és hiedelem köthető hozzá. A lányos hához háztűznézőbe érkező legényt fánkkal kínálták. Ha a lány megfelezte a fánkot a legénnyel, akkor viszonozta a legény szerelmét. A szalagos fánk közepén végigfutó szalag maga is a jegygyűrűt jelképezi. Hogyan készül a tökéletes szalagos fánk?
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
8 g szárított élesztő, vagy 3 dkg friss élesztő
3-3,5 dl langyos tej, amennyit a liszt felvesz
4 ek cukor
4 tojás sárgája
8 g só
8 dkg olvasztott vaj
Sütéshez: olaj
Elkészítés:
A friss élesztőt egy kevés langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha szárított élesztőt használunk, azt nem kell felfuttatni, csak a langyos tejben elkeverni. A többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk. A tésztát meleg helyen, kiolajozott tálban nagyjából 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva kb fél órát kelesztjük.
Közben egy nagyobb lábasban, vagy magas falú serpenyőben 170 fokra melegítjük az olajat. A lábasban kb. 3-4 cm magasan álljon az olaj. A fánkokat egyesével az olajba tesszük. Minden fánk tetején az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, ez a fele kerül először az olajba. Az edényt fedővel letakarjuk és a fánkokat nagyjából másfél percig sütjük. Közben a fánkok a forró olajban alaposan megkelnek, ezért fontos, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok fánkot az olajba. Amikor a lyukas oldala megbarnult, a fánkokat megfordítjuk és még másfél percig sütjük, ezúttal már a fedő nélkül. A forró fánkokat papírtörlővel borított tányéron lecsöpögtetjük.
Porcukorral megszórva és lekvárral tálaljuk. Frissen, melegen az igazi, de ha másnapra is marad belőle, akkor forró sütőben pár perc alatt átmelegítve fogyasztjuk.
Mi a titka a finom, mutatós szalagos fánknak? A legfontosabb, hogy a tésztát alaposan dolgozzuk ki és kelesszük meg (de semmiképpen ne hagyjuk túlkelni!). Az alulkelesztett tészta nem elég levegős, túl sok olajat szív magába, a közepe nyers marad. Szintén nagyon fontos, hogy az olaj ne legyen se túl hideg, se túl forró. Az első esetben a fánk túl sok olajat szív magába, a második esetben kívül megég, belül nyers marad.
A kimaradt tojásferhéjét le lehet fagyasztani, vagy fel lehet használni madártej készítéséhez.
Jó étvágyat!
Az eredeti recept itt olvasható: https://www.limarapeksege.com/2009/01/szalagos-farsangi-fank.html